torsdag den 3. november 2011

Bog butikker

Her i Kigoma har Susanne og Just hjulpet nogle til at starte en bog butik op. For øjeblikket er der 2 bog butikker, men der er planer om flere i andre byer. Ideen med butikkerne er at de hver måned får en % del i løn, af indkomsten, og så samtidig ”får” de en % del til at købe sig i butikken. Det går godt med butikkerne, især den butik som blev startet op først! Hver måned bliver der solgt en masse, og konen som har butikken tjener over dobbelt så meget som hun gjorde før.
Det Just hjælper med, er at holde styr på økonomien, da det er noget de godt kan have svært ved. Mange købere kan godt finde på at sige at de ikke lige har penge til at betale med på det nuværende tidspunkt, og at de derfor kommer senere og betaler. Nogle kommer tilbage, men andre gør ikke. For en kvinde er det svært at sige nej, hvis en mand eller en højere stillet kommer og siger sådan, så derfor kan der på den måde gå mange penge tabt. Dette er f.eks. en ting som Just prøver at hjælpe hende med at forstå vigtigheden af. Mette og jeg hjælper med at tælle bøgerne op i butikkerne, og tjekker om det som er solgt fra butikken passer sammen med kvitteringerne.  I et stykke tid har Mette og jeg arbejdet på at få et nyt system ind i butikken. Det vil sige at det er Mette der står i spidsen for det og jeg hjælper til.
J Der er faktisk en del ting som skal tænkes igennem og som skal passe sammen. Vi har givet hver bog i butikken et nummer og lavet en seddel, med nr., pris, navn og forlag, som står i bogen. Efter den del arbejde var det en glædes dag da vi for noget tid siden fik sat alle sedlerne i bøgerne i begge butikker. Nogle dag efter talte vi op i butikken og hvor det før kunne klares på halvdelen time talte vi nu op på 35 min. med det nye system. – det var for FEDT, vores nyes system virkede!J Derefter kom dog andre ting som skulle tænkes mere igennem, men nu ser det ud til at Mette og Just har regnet det ud – nogle kvikke hoveder!
Efterfølgende har vi talt op igen, og det har været nogle blandende oplevelser. Noget passede og andet gjorde ikke. Nogle gange kan det været ret frustrerende, hvis der ikke er ordentligt styr på det, eller hvis ejerne af butikken ikke helt har gjort som vi havde forventet, men efter hånden håber vi har det bliver bedre! I dag har vi dog været ude og tælle i den ene, og det gik rigtig godt, så det var bare dejligt! 

                                                     Bog butik ejeren, Mama Katale i den første opstartet bogbutik.
                                 
Den anden bogbutik som er på baptist hospitalet

Ingen kommentarer:

Send en kommentar