torsdag den 10. november 2011

Overnatning på farmen

For omkring halvanden uge siden overnattede vi en nat ude på farmen. Det var ved at være tid til at få sået majs på markerne – med håndkraft. Just havde fået nogle mamaer fra landsbyen tæt ved farmen til at hjælp med at så, samtidig med at han havde spurgt om nogle fra ungdomsgruppen ville hjælpe. Sammen med 4 drenge fra ungdomsgruppen og de 3 amerikaner, Justin, Larry og JR tog Mette og jeg ud tur til farmen sammen med Susanne, Just og pigerne.

                                        
                                                                                         Så blev der sået majs med håndkraft!
Det første der ventede os da vi kom derud, var en masse sække gødning på 50 kg. Et sted tæt på farmen løber en lille flod. For at komme til farmen skal man køre en gennem det, nærmest ned i lille ”dal”. Der er ikke meget vand, men det går rimelig stejlt op derfar, så derfor kan en bil med et så tungt læs med gødning ikke køre i gennem der.  Sækkene var derfor læsset af ved floden og de skulle så flyttes over på den anden side for at bliver kørt til farmen derfra.  Allerede der blev jeg dybt imponeret over de 4 afrikanske drenges styrke og udholdenhed! De begyndte at gå med sækkene to og to. Efter kort tid fandt de hurtigt ud af at det var ret hårdt, så derfor lavede de nogle bårer. Vupti så havde de lige fældet nogle små træer, skåret barken af og brugt det til snor mellem to binde. – det var tydeligt at se det ikke var første gang de prøvede det! Derefter gik de rask gang på gang. Susanne, Mette og jeg hjalp lidt til, meen det var meget hårdt og tungt, så derfor var vores arbejde tempo ikke særlig stor. Flere gange mens vi var på vej kom to drenge bagfra og overhalede os, fordi vi var så langsomme! J. Særlig én dreng var jeg imponeret over. Gang på gang tog han en sæk på hovedet og bar den på den måde! Tænk at bærer så mange sække gødning med 50 kg. på hovedet! Måske er jeg heller ikke den bedste og stærkeste at sammenligne disse drenge med, men jeg var i hvert fald ret imponeret over deres arbejde!   
                                    
                                         
                               De fantastiske drenge arbejdede hårdt med at bære de 50 kg. sækkene med gødning, både på båre og på hovedet! 
 
For drengene gik tiden ellers med at så majs i markerne og for de 3 amerikaner med at mærke op med traktoren hvor der skulle sås.
Selvom vi var på en slags ferie, så havde vi bestemt at underviser pigerne alligevel. Den første dag blev det almindelig undervisning, hvor efter vi gik ned og badede i floden. Den næste dag, udnyttede vi så at vi var ved en flod – hvor der var mange små dyr! Helt oplagt til en emne dag med natur og teknik
J. Pigerne nød at lege rundt i floden, fange dyrene og se på dem gennem et forstørrelsesglas.
                     
                              Skole på farmen. Noget både lærer og elever var godt tilfreds med. :) 

Ude på farmen er der ikke så meget. Så det blev en primitiv tur, med telt, mad over blå og toilet i skoven. Susanne havde dog forberedt en del hjemmefra, så det meste mad skulle bare varmes over bål. Når der skulle bruges vand skulle det hente til floden. Mette og jeg snakkede flere gang om at vi næsten følte os som rigtig afrikaner som hentede vand i flod. J Selvom vi prøvede, kunne vi dog ikke gå med spandene på hovedet – det er tungt, og vi havde endda kun én spand! Ufatteligt at selv mindre børn går med flere fulde spande på hovedet!
Om aftenen da mørket faldt på, satte vi os omkring olielamperne og sange nogle lovsange. Justin havde taget sin guitar med, så det var bare kanon! Senere Larry holdet en lille andagt og derefter sad vi og snakkede. Det var rigtig hyggeligt!
En rigtig god tur. Sjovt at opleve lidt mere af primitivt livet. Selvom det kun var en overnatning, bliver man igen bekræftet i hvor heldig vi er at bo i et hus med toilet, vand lige ved huset og for det meste med strøm.  
                                                                                                                                                       

Ingen kommentarer:

Send en kommentar